Tichá nenápadná zabíjačka

14.10.2009 17:23

Istý mladý pár, Elen a Tibor, mal bezmála všetko, nádherného trojročného syna Riša, úspešné kariéry, peniaze, dosť času si ich užiť i dom ako pre filmovú hviezdu. Následne sa však všetko zmenilo.

Rišo začal mať problémy s dýchaním, najskôr to vyzeralo ako chrípka, zozačiatku si mysleli, že je to tým, že chodí do škôlky medzi deti alebo tým, že sa veľa namáha. Lekári však nemohli nájsť žiadnu príčinu Rišových problémov aj keď podstúpil alergické testy, boli taktiež negatívne. Ale Rišove problémy neboli len respiračné, onedlho sa u neho prejavili aj neurologické. Rišo, ktorý poznal celú abecedu, odrazu končil pri písmene D. Jeho stav sa veľmi rýchlo zhoršoval, vozili ho od jedného lekára k druhému.

Stres so synovej choroby sa začal prejavovať aj na Tiborovom pracovnom výkone. V kancelárii sedel za stolom a sledoval vypnutý monitor počítača. Vyšiel z obchodu a nemohol si spomenúť, kde vlastne zaparkoval, ani akým autom. Jeho častým ospravedlnením bolo, že si nič nepamätá, že má niečo ako okno. Začínal mať ohromný strach. I on podstúpil neurologické vyšetrenia a výsledky svedčili o znižovaní funkcií kognitívnych schopností. Doktor mu oznámil, že je na polovičnej ceste k Alzheimerovej chorobe, ale prečo a ako je možné tomu zabrániť nikto netušil.

Utrápená Elen na jednej pracovnej ceste lietadlom sa sťažovala spolucestujúcim na vážne zdravotné problémy, ktorými trpela jej rodina. Z ničoho nič sa Elen urobilo zle, začala kašľať a na vreckovke zbadala vykašľanú krv. Zhodou okolností v lietadle sedel mikrobiológ. Opýtal sa jej, či náhodou u nich v dome nedošlo k úniku vody a Elen odpovedala, že áno. ´Viac ako pred mesiacom, v ich dome došlo k úniku vody, prasklo potrubie a voda spôsobila, že sa drevená podlaha v prízemí zodvihla. Inštalatér potrubie opravil.´ Mikrobiológa napadlo, že by mohli mať v dome nebezpečnú toxickú pleseň. Pleseň, pri ktorej nejde o alergény, ale o jed.

Väčšina plesní nie je zdraviu škodlivá, ale existuje druh plesne, ktorá nielenže škodí zdraviu, ale dokonca je až životu nebezpečná. Táto pleseň je známa ako stachybotrys, čierna pleseň. Odborníci tvrdia, že spóry stachybotrys sa vyskytujú v mnohých stavebných materiáloch. Pokiaľ nie sú tieto materiály vystavené vlhkosti, spóry nepredstavujú žiaden problém, ale keď navlhnú, napríklad pretekajúcou strechou, keď sa nachádzajú v temne a vlhku, alebo v blízkosti materiálu, ktoré obsahujú celulózu (obklady a izolácie) začnú sa veľmi rýchlo množiť a produkovať potenciálne smrteľne jedovaté látky nazývané mykotoxíny.

Po odhalení čiernej plesne v ich dome, sa zistilo, že dom je natoľko napadnutý plesňou, že jej odstránenie neumožňuje jeho opravu, experti odporučili jeho strhnutie. Dom opustili, všetko v ňom zanechali, aby nedošlo k ďalšej kontaminácii, ale ich problémy zašli tak ďaleko, že Tibor musí u seba neustále nosiť zápisník, v ktorom ma poznačené svoje telefónne číslo, poznávaciu značku svojho auta a rôzne podobné údaje, nie je to hlupák, ale veľmi ho to poznamenalo. Rišo mal naďalej astmu a zle sa učil. Jedine Elen nezostali žiadne trvalé následky, bez toho, žeby lekári tušili prečo.

 

Tichá nenápadná zabíjačka

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Vyhľadávanie

Image and video
hosting by TinyPic

 

 Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

TOPlist

NAJ.sk