Tarantino´s Pulp

24.04.2009 00:37

musela som si tu dať dať moju "srdcovku"

 

Pulp

firstly:  Mäkký vlhký kus beztvarej hmoty

secondly:  Časopis alebo kniha ponurého obsahu príznačne vytlačená na surovom a hrubom papieri
American Heritage dictionary/New College Edition


Pulp Fiction: Historky z podsvetia

 

→ je film pozostávajúci zo štyroch časovo nenadväzujúcich fabulárnych línií:

 

I. Vincent a Jules

II. Mia

III. Butch

IV. Honey Bunny a Pumpkin

 

 

I. Vincent a Jules
Nájomní hrdlorezi Vincent Vega a Jules Winfield mieria do bytu v Los Angeles, aby tam zlikvidovali chamraď nedoukov vedenú Brettom a získali ukradnutý kufrík patriaci ich šéfovi, Marcellusovi Wallaceovi. Po bizarnom rozhovore Vincent s Julesom zastrelia Bretta a jeho dvoch komplicov. Nato odchádzajú z miesta činu aj s M
arvinom, Julesovým informátorom. V aute príde k nešťastnej nehode, Vincent vystrelí Marvinovi mozog z hlavy a dvojka hrdlorezov dumá ako sa zbaviť mŕtvoly a vyčistiť auto. Pomoc nájdu u Jimmieho Dimmicka, neosobitého chlapáka z predmestia. Sem dorazí záhadný, elegantný a kategorický Winston Wolfe, ktorý rieši problémy tohto druhu na počkanie.

II. Mia
Šéf Marcellus požiada Vincenta, aby sa postaral o jeho manželku, Miu zatiaľ, čo on odchádza služobne mimo mesta. Vincent vezme Miu do reštaurácie v štýle päťdesiatych rokov minulého storočia s obsluhujúcimi imitátormi pop kultúry toho obdobia. Nudný rozhovor a mierne unudená Mia vyzve Vincenta, aby si zatancovali v súťaži. Odnášajú si z nej víťaznú trofej. Pokiaľ je Vincent na záchode, Mia nájde vo vrecku jeho kabáta heroín a šnupne si. Nanešťastie sa predávkuje. Vyľakaný Vincent sa snaží spasiť jej život. Odv
ezie ju k svojmu dílerovi. Groteskná a razom strhujúca scéna kulminuje, keď Vincent vrazí injekciu adrenalínu priamo do srdca Mie a tak ju preberie.

 

III. Butch
Starnúci boxer Butch Coolidge vezme peniaze od šéfa Marcellusa za úmyselnú porážka svojho najbližšieho zápasu. Dohoda znie: „V piatom ideš na zadok.“ Butch však vsadí peniaze na svoj triumf. Súpera nielen porazí, ale ho i nešťastne zabije. Ten nešťastlivec si ani nezaviazal rukavice. Samozrejme, že z ringu uteká pred Marcellusom. Musí sa vrátiť do svojho bytu po zlaté hodinky, ktoré preňho majú sladkobôľny význam. V byte na kuchynskom pulte zbadá poloautomatickú pušku. Tá patrí Vincentovi, ktorý si číta Pulp Fiction na záchode. Spláchnutie je posledná vec, ktorú Vincent vo svojom živote urobí. Butch naňho namieril a keď znenazdania vyskočia hrianky z hriankovača, Butch stlačí spúšť.
Cestou naspäť narazí autom do Marcellusa na prechode pre chodcov. Prebratý Marcellus sa dal na prenasledovanie Butcha, ale naostatok obidvaja skončia v moci zvráteného majiteľa záložne. Butch uniká, ale stačí navyše napomôcť Marcellusovi mučenému psychopatmi.
Obidvaja sa rozchádzajú vyrovnaní.

IV. Honey Bunny a Pumpkin
Ona a on, párik subtílnych lupičov debatujú o eventualitách lúpežiť v jedálňach, miesto lúpeží neveľkých bánk, benzíniek, či obchodov s alkoholom. Znenazdajky vytiahnu zbrane, aby svoj popud chytro uskutočnili. Žiaľ pre nich, pomedzi raňajkujúcimi sa nachádzajú hrdlorezi Vincent a Jules s tajomným kufríkom. Meno vlastníka kufríka znie Marcellus a obsahoval špinavú bielizeň šéfa. Nervózny priebeh s profesionálnou hrdosťou ukončia Vincent s Julesom.

 

Tarantino´s Pulp

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Vyhľadávanie

Image and video
hosting by TinyPic

 

 Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

TOPlist

NAJ.sk