RaDo By ĽaHoSTaJNá úVaHa...

23.04.2008 00:23

Jedného speváka možno počuť ako spieva: „Chcem sa spýtať, keď raz stretnem Satana, prečo moja zlatá mama tak málo zlata má“. Chcem sa aj ja spýtať, keď ho stretnem, že prečo sa ľuďom, veriť nemá. Však v tomto duchu ma poučovala aj moja zlatá starenka: „nehodno ľuďom veriť“. Ale kto to má mať stále na pamäti? Vždy sa ide do „veci“ s dobrým úmyslom. Pri cudzích ľuďoch je táto rada, schovaná ďaleko niekde v podvedomí, pri rodine ako by sa aj odtiaľ vytratila. Radi a láskavo dôverujeme. Hlavne vtedy, keď nám to vyhovuje a tiež vtedy, keď počúvame to, čo chceme počuť. Potom nasledujú veľké očakávania a tie najoptimistickejšie vízie. Lenže namiesto toho, príde veľké rozčarovanie a oči pre plač. 

 

 

Satan sa len prizerá a smeje, ako sa trápime nad tým, že sme boli oklamaní, či podvedení. Myslíme na svoju hlúposť, že sme si nevylovili už spomínanú radu z toho nášho tajomného podvedomia, že sme si nevšimli rôzne varovné signály, že sme mohli niečomu takému veriť, že sme mohli všeličo... Počula som jednu ženu ako sa ponosovala inej: „A najhoršie je ako ma sklamali moje deti. Také nádeje som do nich vkladala.“

 

Ten verí Tomu, Ten zase Inému, Iný  klame Druhého, Ten Druhý klame Tomu a navzájom sa klamú a navzájom si dôverujú. Ako labyrint kráľa Minosa, z ktorého niet úniku.  Ale toto je Satanov labyrint. Jeho vláda v dobre fungujúcom labyrinte je neohrozená. Tento odlišný anjel to má dobre vymyslené a nemusí ani nikoho školiť, sami sa vyškolíme. Jedna známa mi popisovala, ako jej taký vyškolený maník ponúkal „zlatú obrúčku“. Samozrejme, že najskôr nechcela, ale tomu sa nedá uniknúť a keď na vnútornej strane obrúčky zbadala punc – to bývajú také dve písmenká od výrobcu a obrazec zlata s číslom rýdzosti od štátnej skúšobne, povedala si veď čo by nie. Aj ju napadlo opýtať sa ho, prečo obrúčku nedá sám do záložne, že tam dostane viac ako 5 stovák, ale samozrejme jeho „presvedčivá“ odpoveď bola ihneď naporúdzi. Vraj občiansky preukaz nemá. A tak prišla o 5 stovák a do blbcov si ponadávala. Ako takto mohla naletieť. No oslepil ju zisk. Kúpi za 5 stovák, predá za 10. Sladká vízia.

 

Sladká vízia, alebo predstava ľahko nadobudnutých peňazí alebo iných „ľahkonadobudateľných“ vecí nás vždy dostane. Myslíme, že stačí len tak málo a môžeme to mať. Celý čas sa márne snažíme všeličo získať... rôzne výhody, postavenie, niekedy aj podaktorých ľudí ale takmer vždy peniaze... a potom príde tá chvíľa. Dostaví sa predstava, sladká vízia a my podľahneme navzdory nášmu intelektu a všetkým svojim morálnym zásadám. Dôverujeme, lebo chceme! Lebo chceme mať, čo najkrajší život, s čo najmenej vynaloženou námahou a úsilím, alebo aspoň maximum krásy života s minimom námahy. 

 

Hovorí sa, že trikrát a dosť – však tuším to aj do „zákona“ dali, ale neoplatí sa ani po „dvakráte“ dôverovať, keď nás niekto sklame. Keď môjho bývalého spolužiaka opustila žena, a možno mal  ten Druhý len lepšie auto, s rozpakmi ju za pár mesiacov prijímal naspäť. Samozrejme, že už si užíva pri inom a som si takmer istá, že keby mu opäť „zaklopala“, otvorí jej znova a rád. Chce ju. Je jeho sladká predstava a nevie sa tej predstavy vzdať. Myslí si, že ju miluje, ale v tomto prípade ide skôr o niečo iné a padlý anjel sa smeje. Trošku hrdosti Juri.

 

„Svet je úžasný, ak vieš, čo máš chcieť, spĺňa krásne sny...“ spieva ďalej v tej piesni známy spevák. Áno je úžasný a hlavne „keď vieš kde je sever, nikomu never...“

Komentár: RaDo By ĽaHoSTaJNá úVaHa...

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Vyhľadávanie

Image and video
hosting by TinyPic

 

 Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

TOPlist

NAJ.sk