Nie je nad to, keď sa veci hýbu alebo kto povedal, že betón sa na výstavbu domu nehodí

26.11.2009 09:00

 

Samozrejme, že „veci“ okolo mňa sú stále v pohybe, no podľa mňa isté „veci“ išli tak pomaly, až sa mi zdalo, že majú reakčný smer. V poslednej dobe som vyvinula až enormné úsilie k hybnosti tých „vecí“, jednoducho obchod, biznis a ešte raz obchod. A čuduj sa svete, istá pohybová účinnosť sa prejavila.

Stále pokračujeme v obnove nášho malého domčeka, o ktorom sa moja bývalá spolužiačka vyjadrila, že vôbec sa jej nezdá malý. Apropo, aby som nezabudla na La Luz, bývalú spolužiačku, tak si predstavte, že ma predsa len poctila svojou návštevou z ďalekého Španielska aj so svojim machom Manuelom. Vyzerá nádherne (teda ona, macho nie je môj typ, snáď sa neurazí) a potvora jedna asi nestarne. By som povedala, že je to tou španielskou klímou, ale bude to skôr genetika. Kto má, má, kto nemá čumí. A ešte čosi. Dostala som od nej milý darček a konečne sa nemusím pajediť pri žehlení košieľ, takú dobrú vecičku mi doniesla na žehlenie. Niečo ako fén na vlasy, zavesí sa košeľa a len sa akoby „fúka“, teda naparuje a rovná a rovná. Fakt paráda. Ďakujem ešte raz, La Luz, ak to náhodou budeš čítať.

Danny

Momentálne sa konečne robí fasáda nášho domčeka a mne robí starosti Danny (pes), lebo nechcem ho uväzovať a on, keď vidí cudzích ľudí je nepokojný. Tak ho musím mať vo vnútri, ale zase to je pre neho katastrofa. Ale my to spoločne zvládneme, aj keď ... no uvidíme ako slepý povedal.

Ešte som chcela o panelákoch a o betóne. Si predstavte, že po tých panelových bytoch je stále dopyt. A cenu si držia veľmi úspešne. Toľko sa na ne ponadávalo, mne nepochopiteľne, lebo keď sa pozriem na väčšinu dnešných novostavieb, tak bohvieaký rozdiel moje oči nevidia. Myslím, že na Slovensku sa posledné paneláky dostavali asi tak dva roky po onej „Nežnej“. Lacná výstavba, nijako ju neobhajujem, ale myslím, že ľudia potrebujú aj lacné bývanie. Nechcem ani analyzovať ceny bytov, ale za posledné dvadsaťročie sa postavilo žalostne málo bytov, sú síce tehlové, možno tepelne úspornejšie, ale myslím, že žiadna sláva s nimi nie je, stále malá podlahová výmera (akože ja myslím, že do 90 m2 je všetko málo, teda v Amerike strednú podlahovú kategóriu vidia od 120 m2 ), stále žiadna bohvieaká architektúra líšiaca sa od poskladaných krabičiek. Veď, keď sa starý panelový dom obnoví (zateplenie, fasáda, výmena okien, rozvodov, úprava spoločných priestorov), tak ja skoro neviem, či je to starý panelák, alebo nový tehlový dom. Akurát, že ten panelák je o tretinu lacnejší. Ozaj teraz je dosť veľký dopyt po bauringoch, to je jeden typ panelových domov a koho by zaujímalo, píšem o nich TU

 

Zaujímavé na tých panelových bytoch sú tie betónové panely, ktoré majú v sebe 5 – 7 cm hrúbku polystyrénu ako tepelnoizolačnú vrstvu, vám poviem, keď sa na ne nahodí ešte ďalší polystyrén s hrúbkou 10 cm, tak to už pomaly ani kúriť nemusia. No dobre nejaké temperovanie tam byť musí, na Slovensko sa ešte nedostavili dôsledky globálneho otepľovania. 

 

Zatiaľ, čo my sme kráľovskému betónu zosadili korunu, inde z neho vedia urobiť aj celkom estetické domčeky. Volajú ich monolitické a vraj sú lacné, odolné, ľahko udržiavateľné a hlavne energeticky nenáročné. A koho by náhodou zaujímali tieto betónom nezabudnuté monolitické domy, píšem o nich TU

 

 

 

Monolitický dom, iné stavby iné interiéry

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Všimla som si, že už sa aj u nás na Slovensku rozvíjajú stavebné technológie a začalo sa s podzemnými domami, ale jedna lastovička leto nerobí, takže pokiaľ nás nezaujmú cenou, tak leto nepríde. Zatiaľ som o tých podzemných domoch nepísala, takže žiaden odkaz nebude, ale zisťovala som, čo by asi tak stála novodobá zemľanka, teda: projekt od 1700 Eur, 100 m2 domu 141639 a plus pozemok cca 3000 Eur, ďalšie plus radšej nepripájam, takže bolo by to od 146339 Eur, čo je od 4 408608 Sk, vlastne ani som sa nedopátrala, či už niekto na Slovensku niečo podobné postavil, tak keby náhodou niekto vedel, nech dá vedieť, lebo tá firma, čo ich vraj stavia, neukázala na svojej stránke žiadnu slovenskú realizáciu. No luxus pre nás nie je. Akurát len luxovanie a ešte to žehlenie, ale z toho si už hlavu robiť nemusím, veď vďaka La Luz len „fénujem“.

 

idea podzemného domu

 

P.S. Mám rozpísaný príbeh o tom, ako jedna žena odišla od manžela, lebo si našiel milenku a čakal s ňou dieťa. Odišla do veľkomesta a karta sa obrátila, ona sa stala milenkou ženáča a čakala s ním dieťa, len neviem, čo ďalej s ňou, tak keby náhodou chcel niekto poradiť...

 

 

 

 

 


 

Nie je nad to, keď sa veci hýbu alebo kto povedal, že betón sa na výstavbu domu nehodí

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Vyhľadávanie

Image and video
hosting by TinyPic

 

 Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

TOPlist

NAJ.sk