DESIATKA OBVYKLE NEOBVYKLÝCH MATIEK

02.05.2010 13:55
čo všetko urobí matka pre svoje potomstvo

Obvykle neobvyklé matky
 
 
 
 
 
Najväčšou suchozemskou cicavčou matkou je slonica a rodí aj najväčšie mláďatá. Je tehotná až 22 mesiacov a malé sloníča má po narodení okolo 90 kg, čo je 1/40 telesnej hmotnosti matky slonice. Na porovnanie, ľudskej matke sa rodia deti 1/20 jej telesnej hmotnosti (3,5 kg), teda ľudské mláďa je proporcionálne vzhľadom k matke 2 x väčšie ako slonie. Mladé sloníčence sú zahrňované nesmiernou láskou, lebo žijú v matriarchálnej spoločnosti, v ktorej vládne babička a okolo nich je niekoľko matiek.

 
Koala medvedíkovitá, alebo austrálsky leňoch si názov vyslúžila svojou spavosťou, až 90% času prespí - 22 hodín. Dokáže vyliezť do extrémnych výšok, keď chráni svoje mláďa. Koala má trávenie uspôsobené tak, že môže žrať vysoko jedovaté listy eukalyptu. V tráviacom systéme má baktériu, ktorá listy detoxikuje, ale mláďatá sa s touto baktériou nerodia a matka im ich musí predať a robí to pomocou svojho, chutného, na baktérie bohatého trusu, ktorým ich musí kŕmiť.

Aligátor si neďaleko vodnej plochy postaví hromadu kompostu, kde uloží svoje vajcia na 60 dní, počas ktorých dáva nesmierny pozor, aby sa ich nikto nedotkol. Kompost v hniezde je ne udržanie teploty, ak je do 31° C narodia sa samičky, ak je nad 33° C samčekovia. Matka má veľmi dobrý sluch a ako náhle sa mláďa vykluje z vajíčka, opatrne ho zoberie do svojej veľkej tlamy s ostrými zubami a ide s ním na vodu.


Pre ľadovú medvedicu nie je ľahké otehotnieť, lebo tieto medvedíky žijú ako samotári. Bolo pozorované, že samec medveďa stopoval stopy samice viac ako 100 km. Keď sa konečne spária, samec nechá samicu samotnú a pre ňu nastáva ťažká dvojmesačná práca, musí zdvojnásobiť svoju váhu aspoň na 180 kg, ak nepriberie, jej telo plod vstrebe. Keď príde polárna zima, schová sa do jednej zo snehových jaskýň. Tu tvrdo zaspí a nezobudí sa za žiadnu cenu, dokonca ani aby porodila mláďa. Dá sa to celkom pochopiť, ak si predstavíme, že poltonovú medvedicu a jej pol kilového novorodenca, to akoby žena porodila dieťa veľké ako golfovú loptičku. Mláďa ľadového medveďa sa 10 týždňov živí mliekom, na ktoré sa premenil tuk matky a dva roky ostáva po boku matky.
 

 Má čo robiť leopardia matka, aby nakŕmila 6 hladových tlám. Po šiestich týždňoch jej mláďatá už „pomáhajú“ pri love. Je pre nich vzrušujúce sledovať, keď ich matka číha na korisť, ale svojou nevedomosťou skôr spôsobia katastrofu a korisť odplašia skôr než ich matka stačí reagovať. Každý 6. lov končí takouto katastrofou. Mláďatá leoparda sú veľmi lenivé, vyvaľujú sa na pláni a matka sa o nich musí dva roky starať. Po dvoch rokoch ju opúšťajú a ona začína novú rodinu rýchlych bežcov a pomalých žiakov.


Na indonézskom ostrove v pralese matka orangutana strávi na vrchnom poschodí pralesa celý život. Visí na stromoch, nosí svoje mláďatá a celý čas má, čo robiť. Je najzamestnanejšou matkou. Každú noc stavia nový domov. Za svoj život tak stihne postaviť viac než 30 000 domovov vo výške cca 18 m. Domovské hniezdo stavia z vetiev, ktoré ohýba a z väčších vetiev vytvorí základ, potom vsúva menšie, aby vytvorila pružný matrac. Keď je plošina na spanie dokončená, môže svoje mláďa zo seba sňať a uložiť sa s ním na spanie.




Na ostrove Celebes v juhovýchodnej Ázii žije najväčší pecivál na svete, zoborožec prilbový. Dva mesiace je matka zaseknutá so svojimi mláďatami vo svojom hniezde vo vnútri kmeňa dutiny stromu. Chráni seba a svoje mláďatá pred varanmi. Zapečatí sa vo vnútri stromu vlastným trusom, ktorý slúži ako páchnuci betón, nechá si len malé okienko, aby videla na okolitý svet. Jej partner si zatiaľ užíva, túla sa po okolí a napcháva sa ovocím (figy), našťastie občas jej však niečo z ovocia prinesie. Po 60 dňoch si ide polietať, ale mláďatá v hniezde ešte zostávajú.


 
 
Na subarktických ostrovoch žije tuleň sloní. O samicu budú
bojovať veľkí samci, 4 x väčší ako samice, budú žiť v háreme, stratia nesmierne množstvo hmotnosti, bude mať mláďa a nakoniec utečie do mora. Budúca matka prichádza na breh, aby našla svojho partnera. Má silný zápach z úst a musí sa „vydýchať“. Na pláži strávi väčšinu života, je 11 mesiacov tehotná každým rokom. Nerobí nič iné len žerie. Potrebuje nabrať každý deň 1kg. V priebehu prvého mesiaca po pôrode stratí 1/3 svojej hmotnosti, čo je cca 300 kg. Nabratý tuk sa samici zmení na mlieko a 9 kg stráca na hmotnosti každý deň kojením mláďat. Mlieko je ťažké, lebo obsahuje veľa tuku. Pri kojení matky vôbec nežerú, len ležia. Po mesiaci sa mláďatá o seba postarajú samé.

 
Aby mohla chobotnica vychovať okolo 50 000 malých chobotničiek počas jedného roka bude nutne potrebovať námahu všetkých ôsmych chápadiel. Jeden rok trvá, aby sa z vajíčka vyvinul dospelý jedinec. Matka chobotnica chráni svoje mláďatá najmä pred treskou. Nájde bezpečné miesto pre kladenie vajec a také, aby mohla chrániť svoje mláďatá. Na znesené vajíčka musí nielen dohliadať, ale musí tiež na ne striekať vodu a omývať ich.. 40 dní sa stará o vajíčka, vôbec ich neopustí, ani sa nejde nažrať, radšej zožerie svoje drahocenné chápadlo, ako by mala nechať opustené svoje potomstvo nechránené. Za svoju tvrdú prácu musí tvrdo zaplatiť. Na konci je úplne vyčerpaná a nie je schopná sa brániť svojim nepriateľom, ktorí ju potom ľahko zničia a zožerú.

 
Najextrémnejšou matkou je voš morská. Mať deti je tá posledná vec, ktorú by mala samica vši morskej robiť. Od chvíle, keď samec naláka samicu do svojho príbytku, ide všetko špatne. Ako náhle ju má vo svojej moci, niet úniku, je uväznená v jeho nore spolu s cca 25 samicami. Tvorí v ňom harem hrôzy. Keď sú všetky tehotné nemajú však žiaden dôvod tešiť sa na sviatok matiek. Tucty jej psychodetí sa prežerú von z jej útrob. Zomiera, keď sa jej zvädnutá telesná schránka rozpadne na kusy a uvoľní nomavajcov nič netušiacich do útrob oceánu.


 

 

 

 

» Podľa tv seriálu na Spektre: Zvierací rekordmani

» Foto: internet

 

DESIATKA OBVYKLE NEOBVYKLÝCH MATIEK

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Vyhľadávanie

Image and video
hosting by TinyPic

 

 Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

TOPlist

NAJ.sk